Irkçılık karşıtı kentler Kadıköy'de buluştu

Irkçılık karşıtı kentler Kadıköy'de buluştu

Geçen yıl Fransa’nın Bordeaux kentinde düzenlenen genel kurulda oybirliği ile yönetim kuruluna seçilen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, “Irkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı siyasal ve toplumsal...

Geçen yıl Fransa’nın Bordeaux kentinde düzenlenen genel kurulda oybirliği ile yönetim kuruluna seçilen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, “Irkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı siyasal ve toplumsal barışı bozmakla kalmıyor aynı zamanda kapanması çok uzun yıllar alan yaralar da açıyor” dedi.

Kadıköy Belediyesi, UNESCO tarafından kentlerin ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele politikalarını iyileştirmek amacıyla kurulan Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağı’na (ECCAR) 2019 yılında katılmış ve Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, ECCAR’ın Aralık 2021’de Fransa’da yapılan son genel kurulunda oybirliği ile Kadıköy Belediyesi’ni temsilen yönetim kuruluna seçilmişti. Bu yıl ECCAR Genel Kurulu 13 – 14 Ekim tarihlerinde Alan Kadıköy’de gerçekleştiriliyor. Genel kurula İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ECCAR üyesi Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, ECCAR Başkanı Benedetto Zacchiroli, UNESCO temsilcisi Konstantinos Tararas, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy'ün her kesimden insanları kucaklayan ve özellikle gençlerin ihtiyaç duyduğu, özgürlük kavramının ön plana çıktığı bir kent olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihi boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan kentimizde Türkler, Rumlar, Ermeniler; Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler ve diğer kimlik ve inançlardan yüz binlerce insan, barış ve huzur içerisinde bir arada yaşamıştır. ”

Açılış konuşmacılarından biri olan ECCAR Başkanı Benedetto Zacchiroli, “İstanbul gurur duyduğumuz şehirlerden biri. Bu şehirler çeşitlilikten korkan şehirler değiller. Bu nedenle burada olmaktan çok mutuyum. ” dedi. 

UNESCO temsilcisi Konstantinos Tararas da dünyanın pek çok bölgesinde ırkçılığın yükselişe geçtiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Biz nasıl fark yaratabiliriz? Tabii ki birbirimizden öğrenmeye devam edeceğiz. Bizim yapmamız gereken daha çok şey var. Kolektif fikirler ve projeler üretmeliyiz” dedi.

Özgün bir konuma sahip

İstanbul’un çok özgün bir konuma sahip olduğunu belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Muhteşem kent tarih boyunca yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere başkentlik yaptı. Farklı dilden, farklı kültürden, farklı milletten insanların bir araya gelişiyle kentin zenginliği oluşmuştur. İstanbul'un sokaklarını dolaştığınızda bu zenginliğin, birlikte yaşama kültürünün hoşgörünün izlerini görebilirsiniz. İstanbul'da bu farklı kültürler, farklı inançlar, farklı medeniyetler barış ve huzur içerisinde yaşamanın formülünü bulmuşlar. Bugün de birçok farklı millete ev sahipliği yapan bir kentteyiz” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra “Kenti Ötekileri” başlıklı bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Dr. Gülfem Saydan Sanver’in yaptığı panelde Hrant Dink Vakfı’ndan Yasemin Korkmaz, Akademisyen Doç. Dr. Mim Sertaç Tümtaş, Yoksulluk Dayanışma Ofisi adına Melek Uygun konuşmacı olarak katıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.