Son dakika duyurusu geldi: Asgari ücretle çalışanlar dikkat! Asgari ücrete REKOR ZAM geliyor!

Son dakika duyurusu geldi: Asgari ücretle çalışanlar dikkat! Asgari ücrete REKOR ZAM geliyor!

Çalışanların dört gözle beklediği asgari ücret pazarlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması ile resmen başlamışken bu toplantılardan çıkacak yeni asgari ücret tutarı merak ediliyor. Asgari ücrete yapılacak olan zammın tablosu ortaya çıktı. İşte

Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret pazarlığı resmen başladı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 11 Aralık 2023 Pazartesi günü bir araya gelerek ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını da 18 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirecek. İkinci görüşmede bir rakamın ortaya çıkıp çıkmayacağı merak edilirken akıllarda “işçi ve işverenler hangi rakam üzerinden pazarlıklarını sürdürecek?” sorusu gündeme geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki açıklamalarında ise “çalışanımızı, emeklimizi, memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Yeni asgari ücrette çıkacak olan rakam merak edilirken Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuya ilişkin milliyet.com.tr'ye konuştu.

Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplamda 4 toplantı yapacağını belirterek, “ilk toplantıda rakam teklifi yapılmadı, sonraki toplantılar için yol haritası ve tarihleri belirlendi. İkinci toplantıda tarafların rakamlar üzerinden değerlendirmeler yapacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

MASADA HANGİ RAKAMLAR OLACAK?

Konuyla ilgili konuşan Yılmaz, “Burada konuşulacak rakamı belirleyen faktörlere bakıldığı zaman yaşam maliyetleri, geçinme endeksleri, refah payı, ülke ekonomisi, gerçekleşen ve hedef enflasyon gibi parametreler söz konusu olacaktır.

İşçi tarafında ise TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay her toplantı sürecinde özellikle kırmızı çizgimiz açlık sınırındır diyerek vurgulama yapmaktadır. TÜRK-İŞ kasım ayı açlık sınırını 14.025 TL ve bekar bir kişinin yaşama maliyetini 18.239 TL, yoksulluk sınırı ise 45.686 TL olarak açıkladı. Aralık ayı verileri açıklanmadığını da unutmamak gerekir.

İşin doğası gereği işçi tarafı en üst rakamdan masaya oturacak, işveren tarafı bunu aşağı çekmeye çalışacak, devlet tarafı ise her iki tarafı gözeterek arabulucu görevini üstlenecektir” şeklinde konuştu.

MASADAKİ EN GÜÇLÜ SENARYO

Yılmaz, masadaki rakamı enflasyon verilerini belirleyeceğini söylerken şu ifadelere yer verdi:

“Orta Vadeli Program’da (OVP), 2023 yılı hedef enflasyonu yüzde 65 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan geçtiğimiz aylarda yıllık enflasyon tahminini % 62 ile % 68 arası medyan olan % 65 olarak belirtmişti. Ekonomik veriler ışığında buradaki tahminin büyük ihtimalle tutacağına inanıyorum. Eğer yıllık enflasyon %65 çıkarsa 2023’ün ilk yarıyılı TÜFE % 19,77 soyutladığımızda ikinci yarıyıl % 37,77 çıkmaktadır. İşte başlangıç verisi de bu olacaktır…

Bu da demek oluyor ki şu anki asgari ücret net 11.402,32 TL’dir. Mevcut asgari ücretin üzerine %37,77 olan altı aylık enflasyonu eklediğimizde 4.306,65 artış gerçekleşiyor. Böylelikle topladığımız zaman 15.708,98 TL rakamı ortaya çıkıyor. Bu refah payı hariç tespit edilen rakamdır.”

Öte yandan masadaki rakamlar sık sık gündeme geliyor fakat belirlenecek rakam zam yapılacak yüzdeye göre de değişecek.

Asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam yapılırsa ücret 14 bin 822 TL, yüzde 35 oranında zam yapılırsa ücret 15 bin 392 TL, Yüzde 40 oranında zam yapılırsa ücret 15 bin 962 TL olacak, Yüzde 45 oranında zam yapılırsa ücret 16 bin 532 TL, , Yüzde 50 oranında yapılırsa ücret 17 bin 103 TL, yüzde 55 oranında zam yapılırsa ücret 17 bin 673 TL, yüzde 60 oranında zam yapılırsa ücret 18 bin 243 TL, yüzde 65 oranında zam yapılırsa ücret 18 bin 813 TL, yüzde 70 oranında zam yapılırsa ücret 19 bin 383 TL şeklinde olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.