Milyonlarca vatandaşı sevindirecek gelişme! Yeni düzenleme ile 5 milyon kişi emekli olacak

Milyonlarca vatandaşı sevindirecek gelişme! Yeni düzenleme ile 5 milyon kişi emekli olacak

5 milyon kişiyi yakından ilgilendiren erken emeklilik fırsatı ortaya çıktı. Milyonlarca vatandaşı sevindirecek gelişme. Yeni düzenlemeye göre 5 milyon kişi emekli olabilir. İşte ayrıntılar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yapılan düzenleme, 1999 öncesi sigorta girişi olanlar için yaş şartını ortadan kaldırarak emekli olabilme imkanı sundu. Bu düzenlemenin ardından yaklaşık 2 milyon EYT'li, başvurularını yaparak emeklilik hakkını kazandı.

EYT'lilerin prim ve yıl şartlarını tamamlamasıyla birlikte, toplam sayının 5 milyona yaklaşması bekleniyor. Bu kapsamda yaşanacak gelişmeler, kademeli emeklilik sürecini yakından takip ediliyor.

Özellikle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için getirilen yaş şartı olmaksızın emekli olma fırsatı, yaklaşık 3 milyon vatandaşın emeklilik hakkına kavuşmasını sağladı. Şu an itibarıyla bu sayının 5 milyona ulaşması öngörülüyor. Kısmi emeklilik için ise kademeli prim sistemine dair detaylar merak ediliyor.

EYT'lilerin başvuruları sonucunda emeklilik hakkı elde etmeleriyle birlikte, emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşın durumu da gündemde. Yeni düzenlemeye göre 5 milyon kişinin emekli olabileceği öngörülüyor.

Ancak bu durum, normal emeklilik süreçleriyle ilgili bazı farklılıkları da beraberinde getiriyor. Kamuda işe başlayan ve emekli olanların emekli aylıkları kesiliyor. Aynı şekilde, memuriyetten ayrılıp tekrar emekli aylığı almaya başlayanların kesildiği süre içindeki zamlar veya iyileştirmelerde bir hak kaybı yaşanmıyor.

Öte yandan, Ekim 2008'den sonra memur olan vatandaşlar için yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme kapsamında, öncesinde SSK, Bağ-Kur veya özel sandık kapsamında sigortası olanların başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik askerlik, öğrencilik veya yurtdışı hizmet borçlanmaları geçerli sayılıyor. Bu borçlanmalar, emeklilik hesabında dikkate alınarak sigorta başlangıçları öne çekiliyor.

Ancak yüksek yargının getirdiği borçlanma imkanı, Ekim 2008 sonrasında ilk defa memur statüsünde sigortalı olanlar için geçerli. Bu durum, öncesindeki sigortalılık tarihlerini öne çekmek isteyenlerin durumunu kapsamıyor.

Emekli olduktan sonra destek primi ödeyerek çalışmak durumuna gelince, bu durum sosyal güvenlik sistemi ve katılım durumuna göre değişkenlik gösteriyor.

Özellikle SSK'lılar için destek primi ödeyerek çalışma imkanı bulunmuyor. Bağ-Kur sigortalıları içinse kesintiye 2016'da son verildi.

Emekli olduktan sonra ticaret yapmak veya iş yeri açmak aylık kesintisine sebep olmazken, memuriyete dönenlerin aylıkları kesilmeye devam ediyor. Bu durum öncesindeki reform öncesindeki sistemle paralellik gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.