Emekli Maaşına Ne Kadar Zam Yapılacak? Emekli Enflasyon Farkı Nedir? En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Emekli Maaşına Ne Kadar Zam Yapılacak? Emekli Enflasyon Farkı Nedir? En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

16 milyon emekli, emekli zammı ve emekli enflasyon farkı hakkındaki gelişmeleri büyük bir merakla takip ediyor. Beklenen rakam geldi. İşte detaylar...

Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte 2 aylık enflasyon farkı belli oldu. Bir yandan ise emekli maaşına ek zam yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Peki, 2024 ocak emekli maaşına ne kadar zam yapılacak en düşük emekli maaşı kaç TL olacak? Emekli enflasyon farkı nedir? İşte detaylar…

Ağustos enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra gözler emekli enflasyon farkı ve emekli zammı ile ilgili gelişmelere çevrildi. Peki, 2024 emekli maaşına ne kadar zam uygulanacak? Emekli enflasyon farkı nedir? En düşük emekli maaşı kaç TL olacak?

Emekli Enflasyon Farkı Nedir?

Ağustos ayı enflasyon rakamları belirlendi. SSK ve bağ-kur emeklileri için 2 aylık enflasyon farkı kümülatif %19,5 oldu. Emekli zammının kesinleşmesinde diğer aylardaki enflasyon farkları da belirleyici bir etken olacaktır.

Emekli Maaşına Ek Zam Uygulanacak mı?

Ekonomist Muharrem Bayram bu konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı; "Buna yıl sonu itibarıyla bir refah payı artışı yapılabilir. Ancak ekim ayında Meclis’in açılmasıyla tüm emeklilerimize bir ara zam bekliyoruz. Bu ara zam yine enflasyon verilerini dikkate alarak yapılabilecek bir zamdır.Eylül ayı verisi ile birlikte en az yüzde 26-27 seviyesinde bir enflasyon farkının emeklilerin hak edebileceğini düşünüyorum. Bu da ekimde yapılacak ara zamma bir done teşkil edecektir."

En Düşük Emekli Maaşı Kaç TL Olacak?

Ekonomist Muharrem Bayram, en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı ile ilgili şu açıklamayı yaptı; "En düşük emekli maaşımız asgari ücret 8506 TL iken, 7500 liraydı, asgari ücretle olan makasa bakacak olursak yüzde 88 seviyesi karşımıza çıkıyor. Şu anda asgari ücret 11 bin 402 TL seviyesine yükseltildi. En düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde kaldı.Burada asgari ücretle olan makasa bakacağımız zaman yeni düzenleme ile en düşük emekli maaşı aynı seviyede kaldı, asgari ücret arttı. Yüzde 65’lik bir makas aralığı kaldı.En düşük emekli maaşına asgari ücretliye göre olumsuz yönde makas açıldığı için seviyenin yüzde 88 seviyesinde kalması bekleniyorsa en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine gelmesi gerekiyor."

Kaynak: Afyon Prestij

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.