3600 Günle Emeklilik! EYT ve Kısmi Emeklilik Koşulları Nedir?

3600 Günle Emeklilik! EYT ve Kısmi Emeklilik Koşulları Nedir?

EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte prim günü şartları ve emeklilik yaş sınırları hakkında merak edilen pek çok detay ortaya çıkmıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi yaş sınırı olmaksızın emeklilik hakkı tanımış

Bu düzenleme ile birlikte 2 milyonun üzerinde kişi emekli olma hakkı kazanmıştır. Özellikle EYT mağdurları prim günü eksik olanlar için 3600 günün emeklilik için yeterli olup olmadığını araştırmaktadır. Yasa Meclis'ten geçtikten sonra 3600 prim günü şartında yeni gelişmeler yaşanabilir.

Devlet Destekli Emeklilik Sistemleri Nelerdir?

Türkiye'de devlet destekli emeklilik sistemleri bireylerin emeklilik dönemlerinde daha güvenli ve sürdürülebilir bir finansal gelecek elde etmelerini amaçlayan çeşitli planları içermektedir. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi bu sistemlerin önde gelenlerinden biridir. Bireyler maaşlarından belirli bir oranda kesilen primleri özel emeklilik fonlarına yatırarak birikim yaparlar ve devlet bu katkılara ek olarak belirli bir oranda ek katkı sağlar. Devlet Katkılı Bireysel Emeklilik sistemiyle bireylerin emeklilik fonlarına yaptıkları katkılara devlet destek sağlanır. Kamu çalışanları için Emekli Sandığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Sistemi ise çalışanlara emeklilik dönemlerinde belirli bir maaş ve sosyal güvence sağlar.

EYT Kapsamında Kimler Emekli Olabilir?

TBMM tarafından kabul edilen yeni yasa ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlamış bireylerin emeklilik yaş şartı ortadan kalktı. Bu tarihten önce işe girenler yaş dışındaki diğer kriterleri karşıladıkları anda hemen emekli olabilecekler. EYT'li SSK'lılarda emekli olmak için 5000-5975 prim günü ve kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na tabi erkekler ise 9000 kadınlar ise 7200 prim gününü tamamlayarak emeklilik haklarına kavuşacaklar. Emeklilik koşulları cinsiyet ve sigorta tipine göre değişkenlik gösterir. SSK’lı kadınlar için en az 20 yıl sigortalılık ve 5000-5975 arası prim günü gerekiyor. SSK'lı erkeklerin ise bu süre 25 yıl. Bağ-Kur'lu kadınlar için 7200 prim günü şartken erkekler için bu sayı 9000. Emekli Sandığı'na tabi kadınlar en az 7200 prim gününe sahip olmalı erkekler ise 9000 prim gününe ulaşmalıdır.

3600 Prim Günü Koşuluyla EYT Avantajlarından Yararlanmak Mümkün mü?

30 Ocak'ta Meclis'e sunulan EYT düzenlemesi 3600 prim gününe sahip olanları kapsam dışında bıraktı. Halihazırda geçerli mevzuata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş şartı bulunmaktadır. EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse ve 3600 prim gününü tamamlayan bireyler 50 ila 55 yaş aralığında ise emekli olma hakkı elde edebilecekler. Meclis'ten çıkan yasa değişikliğiyle birlikte 3600 prim günü için gelecekte yeni bir düzenleme olabilir. Bu düzenleme erkekler için ve kadınlar için ayrı ayrı yapılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.